3 valstrikken die uw start-up beter omzeilt

| Berthe Maes

Een start-up oprichten? Het is voor veel ondernemers een droom. Maar inherent aan elke succesverhaal zijn de valstrikken die omzeild moeten worden. Enkele tips!

Start-up oprichten? Hierop moet u letten

Een start-up oprichten, het is de droom van iedereen met een beetje ondernemersbloed. Als nieuwe speler op de markt staat u mogelijks aan de wieg van een baanbrekend avontuur. Maar het kan ook verkeerd lopen, door een opeenstapeling van pech en verkeerde beslissingen. Dat laatste wensen we niemand toe. Daarom alvast enkele financiële tips die elke start-upper op weg zetten en mogelijke onaangename verrassingen voorkomen.

1. Rekrutering: ga niet overhaast te werk

Een start-up valt of staat met zijn personeel. Iedereen moet aan dezelfde kar trekken, met even veel overgave. En dat lukt alleen als er een klik is tussen de verschillende teamleden. Het is belangrijk dat ze elkaar aanvullen én steunen, in meerdere domeinen. Bij de rekrutering van nieuwe werknemers is het dus niet alleen zaak om een jobkandidaat grondig te screenen op skills, maar ook om na te gaan of er een culturele fit is tussen de kandidaat en uw start-up. Alleen dan is er sprake van een goeie match. Ga dus niet overhaast te werk, maar neem alle aspecten in overweging.

2. Financieel beheer: ga voor transparantie

Een financiële kater is gauw gebeurd. Terwijl een multinational in dat geval meestal nog een beroep kan doen op een ‘oorlogskas’, is er bij een start-up minder speelruimte. Er is vaak slechts een kleine reserve opgebouwd, waardoor een neerwaartse spiraal grote risico’s met zich meebrengt. Die risico’s zijn natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten, maar met een transparante boekhouding en dito financieel beleid voorkomt u alvast heel wat onheil. Communiceer helder en eerlijk met uw klanten en stakeholders en laat de moeilijke dossiers niet op hun beloop.

3. Laat wanbetalingen uw cashflow niet aantasten

Het grootste risico voor een start-up? Dat zijn uw onbetaalde facturen. Die hebben een onmiddellijk effect op uw cashflow, en we hoeven u niet te vertellen wat de impact op uw bedrijfsvoering is. Laat het niet zover komen, en pak wanbetalingen proactief aan.

Bent u actief in het B2B-segment? Dan hebben we goed nieuws. In het geval van onbetwiste geldschulden zorgt Go Solid als dienstenhub voor een optimale samenwerking tussen gerechtsdeurwaarder, rechtsbijstandsverzekeraar en advocaat. Op die manier kunt u snel en – jawel – kosteloos uw geld recupereren.

Meer weten? Neem snel contact op!