Vraag vandaag jouw steunpremie aan via het Vlaams beschermingsmechanisme

| Anaïs Walraven

Heel wat ondernemingen hebben het moeilijk vanwege de Coronacrisis. Noodgedwongen sluitingen en nieuwe maatregelen zorgen voor een zware omzetdaling. Daarom stelt de Vlaamse overheid het Vlaams beschermingsmechanisme voor. Vanaf vandaag kan je daarop beroep doen als ondernemer.

Jouw onderneming heeft de laatste maanden al heel wat doorstaan, maar de Coronacrisis is nog niet gedaan. Indien jouw omzet de afgelopen maanden daalde met 60% kan je beroep doen  op het Vlaams beschermingsmechanisme. Dien vandaag nog jouw aanvraag in!

Ondernemingen die in augustus en september een omzetdaling van 60% noteerden, kunnen een steunpremie ontvangen via het Vlaams beschermingsmechanisme. Deze steunpremie wordt berekend op basis van jouw omzet van vorig jaar gedurende dezelfde periode. Als ondernemer kan je zo 7,5% van jouw normale omzet ontvangen met een maximum van 15.000 EUR.

 

Is het Vlaams beschermingsmechanisme cumuleerbaar met andere premies?

Het Vlaams beschermingsmechanisme sluit aan bij de Coronahinderpremie, -compensatiepremie en –ondersteuningspremie. Het Vlaams beschermingsmechanisme is niet cumuleerbaar met een achtergestelde lening van meer dan 75.000 EUR in het kader van de Coronamaatregelen.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor deze steunpremie?

Als je zelfstandige in hoofdberoep bent en jouw onderneming nog steeds geopend is, kom je in hiervoor in aanmerking. Je mag dus geen sluitingspremie hebben ontvangen voor de maand augustus of een faillissement hebben aangevraagd.

Voor zelfstandigen in bijberoep wordt de subsidie gehalveerd wanneer ze in 2019 een beroepsinkomen tussen 6.996,89 EUR en 13.993,78 EUR noteerden.

Betekent dit dat je uit de boot valt wanneer je jouw jaarlijkse vakantie nog altijd opneemt? Neen, daar houdt de Vlaamse overheid rekening mee. Maar als jouw onderneming tussen 1 augustus en 30 september 2020 beduidend meer sluitingsdagen telde dan vorig jaar, heb je slechts recht op de helft van de steunpremie. Deze voorwaarde is uiteraard niet van toepassing op ondernemingen die verplicht moesten sluiten door de verstrengde maatregelen.

 

Bied je cateringdiensten of maaltijden aan?

Er gelden andere regels voor ondernemingen die naast hun hoofdactiviteit ook maaltijden ter beschikking stellen of traiteurzaken die cateringdiensten aanbieden. Zij krijgen wel een subsidie van 7,5%, maar de steunpremie wordt voor hen gelimiteerd tot 3.000 EUR. Voor ondernemingen die werken met een witte kassa geldt deze beperking tot 3.000 EUR niet.

 

Hoe vraag je deze steunpremie aan?

Vanaf vandaag kan je deze steunpremie aanvragen. Vergeet jouw aanvraag niet in te dienen voor 15 november via dit webformulier.

Per onderneming kan je één aanvraag indienen. Je verklaart op eer en geweten dat je effectief een omzetdaling van 60% hebt geleden en je bewaart de bewijsstukken de komende vijf jaar. De Vlaamse overheid zal immers controles uitvoeren. Van zodra het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO) jouw aanvraag goedkeurt, ontvang je de steunpremie op het rekeningnummer van jouw onderneming.

Wil je meer weten over het Vlaams beschermingsmechanisme? Bezoek de website van VLAIO.

 

Noteerde je een zware omzetdaling vanwege openstaande facturen?

Het innen van jouw onbetaalde facturen hoeft niet tijdsintensief of duur te zijn. Go Solid kan jouw facturen kosteloos invorderen binnen 30 dagen. Dit gebeurt met respect voor jouw klantenrelatie. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend.