Een cruciale tip voor ondernemers? Maak financiële problemen bespreekbaar!

| Anaïs Walraven

Morgen vieren we de dag van de ondernemer. Dit jaar is die dag belangrijker dan ooit, want ondernemers hebben het moeilijk. Zij hebben heel wat inspanningen geleverd in de strijd tegen corona, maar de uitdagingen stapelen zich op. Daarom geven we hen alvast dé belangrijkste tip voor 2021 mee: bespreek jouw problemen tijdig, ook jouw financiële hindernissen!

Entrepreneurs vieren de dag van de ondernemer.

Solidariteit ten top

Hoe bereid je jezelf voor op de toekomst, wanneer je geconfronteerd wordt met onvoorziene financiële problemen? Onderling solidair zijn, kan al heel wat problemen oplossen. We zien talloze ondernemers die elkaar een hart onder de riem steken en elkaar zoveel mogelijk helpen. Ondertussen probeert iedereen de tweede coronagolf door te komen. Een hele uitdaging. Net daarom is het belangrijk dat problemen bespreekbaar blijven, zeker ook financiële hindernissen, want onbetaalde facturen moeten we tijdig onder ogen zien. Zo kunnen we misschien een faillissement voorkomen.

Schulden bespreekbaar maken? Daar sta je als ondernemer waarschijnlijk niet voor te springen. We begrijpen dat maar al te goed. Je houdt allicht stevig vast aan jouw ondernemingsoptimisme en het idee dat het morgen beter wordt. Of misschien zit je met een zekere angst. Vrees je dat klanten jouw onderneming anders gaan bekijken? Zie je het als een persoonlijk falen? Natuurlijk zit je als ondernemer nu met heel wat onzekerheid. Maar waag je de sprong om schulden te bespreken? Dan kan je daar heel wat voordeel uit halen!

 

Je bent niet alleen

Zo getuigen ook enkele Nederlandse ondernemers. Via www.komuitjeschuld.nl maken zij schulden bespreekbaar. Zij delen hun persoonlijk verhaal én de oplossing die ze gevonden hebben. Hun doel? Ervoor zorgen dat andere ondernemers leren uit hun fouten. Ze willen voorkomen dat anderen in een even diepe financiële put terechtkomen. Hun belangrijkste tip? Wacht niet te lang met hulp zoeken en bespreek tijdig jouw financiële problemen.

 

Welke voordelen haal je eruit?

Wanneer je jouw financiële problemen durft te bespreken, kan je sneller oplossingen vinden in samenspraak met jouw klanten en leveranciers. Want eerlijkheid duurt het langst. Geef jouw partners het gevoel dat je betrouwbaar bent en altijd tijdig en openlijk een oplossing wil vinden. Zo behoud je jouw werkrelatie en sluit je een realistisch compromis. Denk maar aan een tijdelijk uitstel van betaling, een deelbetaling of spreidingsplan. Hiermee vermijd je ook extra (invorderings- en gerechts-) kosten bovenop de originele factuur.

Zowel vanuit het perspectief van schuldeiser als schuldenaar haal je voordeel uit het bespreken van financiële problemen. Indien de schuldenaar het gevoel heeft dat je redelijk bent en bereid bent om te investeren in het behoud van de klantenrelatie, zal die persoon immers ook sneller geneigd zijn om jou als eerste te betalen.

 

Het kan iedereen overkomen

Ondernemen is een hele uitdaging en al helemaal in tijden van corona. Ondanks de tijdelijke steunmaatregelen zien heel wat ondernemers hun liquiditeit fel teruglopen. Hierdoor kunnen ze niet langer al hun facturen betalen en rijzen er financiële problemen op. Ook op hun leveranciers heeft dit een impact. Want wanneer er bij jou als leverancier ook meerdere facturen onbetaald blijven, kom je misschien zelf ook in financiële problemen.

Het kan werkelijk iedereen overkomen. Daarom is het essentieel dat onze Belgische ondernemers hun moeilijke financiële situatie en eventuele schulden durven bespreken. Wees realistisch en geef aan wat je kan betalen, maar zorg er tegelijkertijd ook voor dat je zelf betaald wordt voor jouw diensten. Alleen zo vinden we samen een oplossing.

 

Wacht daarom niet te lang met het opvolgen van onbetaalde facturen en schakel tijdig professionele hulp in. Die hulp hoeft niet duur te zijn. Go Solid int jouw onbetaalde B2B-facturen kosteloos met respect voor jouw klantenrelatie. Interesse? Contacteer ons via b2b@go-solid.be of het gratis nummer 0800 237 39.