Je klant gaat failliet. Wat nu?

| Anaïs Walraven

Wat als je klant het faillissement aanvraagt? De vraag is in deze barre coronatijden pertinenter dan ooit. Hoe zorg je ervoor dat je in deze omstandigheden niet het slachtoffer wordt van een klant die kopje-onder gaat? Hoe vermijd je onbetaalde facturen in jouw boekhouding?

Je klant gaat failliet? 5 tips om je onderneming te beschermen

Hoe hard de coronacrisis zal inhakken op onze economie en hoeveel bedrijven de deuren zullen sluiten, valt nog niet definitief te becijferen. De verschillende beschermingsmaatregelen die de overheid lanceerde, hebben een vertragend effect gehad op de reële impact. Zo zijn er in 2020 ‘slechts’ 7.935 bedrijven failliet gegaan. Dat is bijna 33 procent minder dan het jaar ervoor en het laagste aantal in de afgelopen tien jaar. Maar dat de uiteindelijke klap hard zal zijn, staat daarentegen wel als een paal boven water. Momenteel ligt de gemiddelde economische activiteit nog altijd 7 procent lager dan normaal. Het Verbond van Belgische Ondernemingen waarschuwt dat 2021 een overgangsjaar wordt. Naar alle verwachting zal de Belgische economie pas midden 2022 opnieuw op een normaal niveau komen.

Het zwaarst getroffen zijn de logistieke sector, de handel, de horeca, de reis- en evenementensector en de bouwnijverheid. Een studie van de NBB toont aan dat één op de vijf bedrijven al in liquiditeitsproblemen kwam vooraleer de tweede coronagolf aanving.  

 

Voorkomen is de beste verdediging

Aan onheilspellende berichten geen gebrek, maar wat betekent dat voor jou? Los van het drama dat andere bedrijven overkomt, moet je je hoeden voor het domino-effect en een lawine aan onbetaalde facturen. Als leverancier van goederen of diensten loop je het risico in een financiële gevarenzone te komen als facturen door een faillissement onbetaald blijven. Ga daarom zoveel mogelijk preventief te werk.

  • Deins er niet voor terug om voor grotere opdrachten of leveringen een voorschot te vragen.
  • Spreek een zo kort mogelijke betalingstermijn af.
  • Volg onbetaalde facturen snel en correct op.
  • Schakel op tijd een derde partij in die zich ontfermt over niet-betwiste B2B-facturen.

Dat laatste punt – tijdig hulp inroepen van een partner als Go Solid – is niet alleen belangrijk voor de financiële gezondheid en het werkkapitaal van je onderneming. Het zorgt er ook voor dat je de focus houdt op je eigen kernactiviteiten. Go Solid zorgt ervoor dat je snel en kosteloos 100 procent van het factuurbedrag kan recupereren zonder tussenkomst van de rechtbank.

 

Curator heeft de regie in handen

Alle preventieve maatregelen verminderen jouw risico op wanbetaling, maar verhinderen natuurlijk niet dat je klant het faillissement kan aanvragen. Wat dan met je openstaande facturen? Een schuldeiser was je al vanaf het moment dat je de factuur verstuurde. Wat wel verandert, is dat de regie van de verdere gang van zaken in handen is van een curator. Die zal je op de hoogte brengen van het faillissement van je klant en je vragen je schuldvordering aan te geven.

De aangifte van je openstaande schulden doe je bij RegSol, het Centraal Register Solvabiliteit. In principe heb je daar 30 dagen de tijd voor. Hou er rekening mee dat banken, werknemers, RSZ en fiscus bevoorrechte schuldeisers zijn. Kijk zeker na of je zelf ook voorrang hebt op andere schuldeisers. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een pand- of hypotheekrecht hebt. Nadien sta je in de spreekwoordelijke rij, samen met andere schuldeisers en hangt alles af van wat de curator kan recupereren.

De kans is dan veel kleiner dat je je openstaande factuur nog betaald ziet. Kan je het bedrag niet recupereren? Dan kan de curator je een fiscaal attest bezorgen, zodat je op zijn minst het factuurbedrag kan afboeken. De doorgestorte btw kan je recupereren door dit attest of een kopie van het vonnis van faillietverklaring te bezorgen aan de btw-administratie.

 

Denk aan de financiële gezondheid van jouw zaak en vorder tijdig je facturen in. Doe een beroep op Go Solid om onbetaalde en onbetwiste B2B-facturen sneller en goedkoper te innen.