Hoe de financiële risico’s van mijn bedrijf beperken?

| Annelien Maurissen

Draait je bedrijf goed en is het financieel gezond? Houden zo! Maar blijf je financiële situatie goed monitoren, zodat je de impact van mogelijke risico’s kan opvangen. Om een onbetaalde factuur goed te maken moeten er al heel wat facturen wél worden betaald. Enkele onbetaalde facturen zijn dus al voldoende om cashflowproblemen te veroorzaken.

Maar wat kan je doen om je financiële risico’s te beperken? Lees het hieronder

Monitor je financiële situatie en houd je cashflow op pijl dankzij onze 5 tips_design by vectorjuice

1. Start met een plan

In je ondernemingsplan geef je aan welke kosten en inkomsten je verwacht voor je bedrijf. Heel wat organisaties zoals UNIZO, Voka en de sociale secretariaten bieden hiervoor hulp in de vorm van starterstrajecten en informatiesessies.

2. Volg de cijfers op

Zoek een goede boekhouder die jouw financiële situatie opvolgt en je adviseert bij grote beslissingen. Maar hou zelf ook de cijfers in de gaten. Zo begrijp je sneller welke impact beslissingen, bestellingen, investeringen en onbetaalde facturen hebben op je financiële situatie.

3. Hou je oren open

Een slechte cashflow beïnvloedt je bedrijfsactiviteit. Blijf op de hoogte van alle evoluties in je sector, luister naar je klanten en let op signalen die kunnen wijzen op betalingsproblemen.

4. Anticipeer

Leg een reserve aan. Die zorgt voor ademruimte als het financieel fout dreigt te gaan door bijvoorbeeld betalingsproblemen bij klanten, een stijgende wisselkoers, grondstoffen die duurder worden of beschadiging van je voorraden.

5. In je facturen efficiënt

Geen gezonde cashflow zonder binnenkomende betalingen. Hou je DSO daarom zo kort mogelijk. DSO staat voor Days Sales Outstanding of het gemiddeld aantal dagen dat je nodig hebt om je facturen betaald te krijgen. Stel daarom correcte facturen op. Verstuur ze snel en hou de betalingstermijn van uitgaande facturen korter dan die van de inkomende facturen. Gebeurt een betaling niet tijdig? Zorg dan dat je een stappenplan klaar hebt of schakel tijdig externe hulp in.

Go Solid zorgt voor een transparante en correcte invordering van je onbetwiste B2B-facturen. Geen dure procedures, maar doelgerichte acties. We berekenen de solvabiliteit, oftewel financiële draagkracht, van je klant vooraleer we de IOS-procedure opstarten. Zo vermijden we onnodige kosten.

Bezorg ons je onbetaalde factuur en wij doen de rest. Zo kan jij je volop concentreren op je core business en verlies je geen kostbare tijd met administratie. Geweldig, toch?